Eines de l'usuari

Eines del lloc


alter

ALTER-ALTEROS

  • Nom de procedència llatina, altarium: elevació del terreny , zona més alta (DCVB). Al llarg de la Vega, hi han partides Alters a Aldaia, Mislata Torrent, Paterna, Picassent. En zones de marjals i albuferes, alter es pot referir a una altura minúscula (DECLC).
  • Partida de l’Alter.- [lal’ter] (≈ 39.484475,-0.426477) També li deien l’Alter de les Vinyes. Abans es trobava en la darrera revolta que feia el riu al terme de Quart, a l’altura de l’Assut de FAVARA. Ara, després de les obres del Pla Sud, és una part desgasada i de comunicació difícil. Tal vegada per aixó, encara conserva el gust antic de l’horta, tot i que s’han reduït, als últims 50 anys, un 40% de les seues 10 hectàrees i mitja de cultiu, poc més de 120 fanecades d’horta. I sembla que també serà la pròxima zona en transformar arrel de les noticies de projectes d’infraestructures i urbanitzacions. Encara i tot, resten a la partida alguns elements d’importància. No queda vestigi de l’Assut de Favara, soterrat sota una muntanya d’escombreries, però encara es poden vore les restes de l’Assut de RASCANYA, per fer-se una idea de la seua estructura. També cal ressaltar la xarxa de séquies i elements hidràulics, on destaca el Partidor de la Séquia dels MOROS i de Franc i els seus braços. Huí en dia, des del camí Real, una tuberia passsa per baix el PLÀ Sud per dur l'aigua al'Alter, en paral·lel a un altra de la séquia de Mislata, que dóna l'aigua al braç dels Moros. Les tuberies, que es comporten com a autèntics sifons, arranquen vora el Llit Nou del Riu a l'extrem del nucli urbà.

Terres de l'Alter, darrere de l'Hospital Militar

  • Séquia de l’Alter.- [la ‘sekja (de) lal’ter] (39.483489, -0.437562 → 39.486284, -0.428875) El Braç del MOLÍ de la sèquia de Quart, després de fer servir el seu cabdal per donar força motriu a les rodes del molí, girava cap a Mislata, per vora la carretera pel Bracet del Camí REAL. El seu últim tram, aguantant la cota, arribava fins a la Partida de l’Alter, on s’obria en tres braços. El primer, el Braç del FONDO, ja desaparegut, el Braç de l'ALQUERIA i el Braç del CANYAR. Regaven el divendres i dissabtes fins al migdia, fent parades per a que pujara l’aigua d’altura. Els sobrants desembocaven al Braç dels MOROS.
  • Partida de l’Alter (Rec del Dimarts).- [lal’ter] Apareix al llibre de Privilegis (p. 82). Es refereix a unes terres vora a la Séquia de BENÀGER, en 1572, prop a un rajolar.
  • Els camps Alteros.- [els ‘kamp sal’teros] Apareixen referenciats al llibre de Ordenances de la Séquia de Quart de 1709: “…que los que riegan jueves y viernes hasta mediodia tierras alteras, puedan hacer parada en la acequia major para regar los campos alteros…” es refereixen als camps de la Partida de l’Alter (GRINYO 1, p. 104)
alter.txt · Darrera modificació: 2013/11/10 22:29 per 127.0.0.1